ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی (AI) زندگی روزمره را به شدت آسانتر میکنند. با مدلهای زبان بزرگ مانند ChatGPT، دسترسی به اطلاعات به صورت مکالمه بهبود یافته است. ویژگی های تحلیلی ChatGPT کاربرد زیادی در سلامت روان پیدا کرده است. با این حال، اخطارهایی برای استفاده از آن برای سلامت روان وجود دارد.
شرایط سلامت روان فقط باید توسط متخصصان معتبر تشخیص داده و درمان شوند. با این حال، استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود مدیریت علائم دارای مزایا و معایب است. در حالی که ChatGPT از دادن توصیه های پزشکی اجتناب می کند، عواملی وجود دارد که باید قبل از اعتماد به آن برای اطلاعات سلامت روان در نظر داشته باشید.
1. ChatGPT جایگزینی برای درمان نیست
ChatGPT یک مدل زبان بزرگ است که بر روی پایگاه داده عظیمی از اطلاعات آموزش دیده است. بنابراین، می تواند پاسخ هایی شبیه به انسان را همراه با زمینه مناسب ایجاد کند. چنین پاسخ هایی می توانند به شما در یادگیری سلامت روان کمک کنند، اما جایگزینی برای درمان حضوری نیستند.
به عنوان مثال، ChatGPT نمی تواند بیماری را از چت های شما تشخیص دهد. با این حال، به شما یک تجزیه و تحلیل عینی می دهد، اما به شما توصیه می کند که با یک متخصص پزشکی مشورت کنید. تحلیل ممکن است نادرست باشد، بنابراین باید همیشه آن را بررسی کنید. بنابراین، تکیه صرفاً به هوش مصنوعی برای تشخیص خود میتواند برای سلامت روانی شما مضر باشد و باید از آن اجتناب کرد.
استفاده از سلامت راه دور به جای درمان حضوری گزینه بهتری است. شما می توانید از راه دور و با هزینه بسیار کمتر از طریق خدمات بهداشت از راه دور به متخصصان سلامت روان دسترسی داشته باشید.
2. درخواست های درست مهم است
از طریق اعلانهای خاص، میتوانید از توانایی تحلیلی و استدلال منطقی ChatGPT بهتر استفاده کنید. می تواند به عنوان یک همراه مجازی به جای یک درمانگر عمل کند و بینش های مختلفی در مورد سلامت روان ارائه دهد.
هرچه در پیام های خود دقیق تر باشید، پاسخ ها بهتر است. به عنوان مثال، درخواستی مانند “لیست 10 راه برای مقابله با اضطراب اجتماعی” یک نمای کلی ارائه می دهد. این به جای توصیه های عملی برای موقعیت های اجتماعی، استراتژی های کلی می دهد.
درعوض، یک درخواست خاصتر به شما پاسخ بسیار بهتری میدهد: «نکات و تکنیکهای عملی برای کنار آمدن با موقعیتهای اجتماعی که باعث اضطراب من میشوند را به من ارائه دهید. مثالها و موقعیتهای خاصی را که معمولاً باعث اضطراب اجتماعی و هر گونه علائم عاطفی و جسمی میشوند، بگنجانید. علاوه بر این، منابع یا ابزارهایی مانند مدیتیشن، CBT و غیره را برای مدیریت این موضوع پیشنهاد کنید و به تدریج اعتماد به نفس ایجاد کنید.
شما می توانید با ادغام علائم خود، برخی سؤالات کلی در مورد یک بیماری و یک هدف خاص، درخواست های عالی ایجاد کنید. این به شما کمک می کند از ChatGPT به شیوه ای حمایتی و آموزنده استفاده کنید.
3. شناسایی اطلاعات نادرست
شناسایی اطلاعات نادرست هنگام استفاده از ChatGPT بسیار مهم است. با این حال، به دلیل لحن مطمئنی که توسط ربات چت استفاده می شود، این می تواند چالش برانگیز باشد. هر نوع ادعای سلامتی نیازمند شواهد علمی بررسی شده است. بنابراین، در حالی که از آن برای سلامت روان استفاده می کنید، همیشه از آن بخواهید که به مطالعاتی اشاره کند که هر ادعای سلامتی را تأیید می کند.
خطای دیگری که ChatGPT مستعد انجام آن است، ارائه اطلاعات ساختگی به عنوان واقعیت است. گاهی اوقات با اطلاعات منطقی متناقض یا نادرست پاسخ می دهد که می تواند مضر باشد. به عنوان مثال، پایگاه داده آموزشی محدود ChatGPT دسترسی خود را به ادبیات علمی به روز شده قطع می کند.
همچنین، ممکن است نقل قول ها یا پیوندهای اشتباه ایجاد کند. بنابراین، بررسی دستی ادعاها با استفاده از منابعی مانند موتور جستجوی PubMed ضروری است. یک راه عالی برای جلوگیری از پاسخ های نادرست این است که درخواست های خود را به توصیه و تحلیل محدود کنید. در حالی که می تواند به شما در یادگیری موضوعات مختلف کمک کند، از استفاده از آن برای نتیجه گیری و تشخیص شرایط خودداری کنید.
4. نگرانی های مربوط به حریم خصوصی ChatGPT
هر نوع اطلاعات بهداشتی شخصی است. و اطمینان از اینکه دادههای سلامت جمعآوریشده توسط ChatGPT مورد سوء استفاده قرار نمیگیرند، به این آسانی نیست. یکی از معایب اصلی مشکلات ChatGPT با حریم خصوصی است. OpenAI، سازمانی که پشت ChatGPT قرار دارد، بیان می کند که داده های چت شما با ارائه دهندگان خدمات، شرکت های وابسته و سایر مشاغل به اشتراک گذاشته می شود.
در حالی که ممکن است داده های شما ناشناس باشد (از همه شناسه های شخصی حذف شود)، اما همچنان در معرض خطرات امنیت سایبری است. علاوه بر این، هیچ توافق نامه محرمانه ای برای داده های خاص سلامت وجود ندارد. بنابراین، OpenAI تمام داده های چت شما را برای استفاده بیشتر در سرورهای خود ذخیره می کند.
اگر اطلاعات شخصی و داده های حساس سلامت را وارد نکنید، ممکن است مشکلی ایجاد نشود. با این حال، با توجه به تأثیر کلی آن بر حریم خصوصی داده های شما، مشورت با یک متخصص پزشکی بسیار ایمن تر از استفاده از ChatGPT است.
5. چگونه ChatGPT می تواند برای سلامت روان شما مفید باشد
یکی از بهترین راهها برای استفاده از ربات چت، مراقبت از خود، جمعآوری منابع و آموزش است. سلامت روان می تواند موضوعی فشرده و گسترده برای یادگیری باشد. چه بخواهید در مورد یک شرایط خاص یا بهترین شیوه های کلی بیاموزید، اضافه بار اطلاعات می تواند بر تحقیقات شما تأثیر بگذارد.
ChatGPT به شما کمک می کند تا تمام آن اطلاعات را به نکات قابل فهم و مثال های گویا متراکم کنید. میتواند به شما کمک کند کتابها را در نکات مهمی خلاصه کنید که میتواند به شما کمک کند تعیین کنید که آیا میخواهید آنها را بخوانید.
با مرتب سازی درهم و برهمی اطلاعات، می توانید استرس ناشی از تحقیق را کاهش دهید. چت بات در ارائه نکات مراقبت از خود نیز موثر است. این می تواند به شما در یک برنامه کاربردی برای مدیریت احساساتی مانند خشم، ناامیدی و غم کمک کند. علاوه بر این، از آن برای ایجاد روال ها و برنامه های شخصی سازی شده استفاده کنید که می تواند به شما در سازماندهی بهتر روز کمک کند.
همچنین می توانید چندین کار مرتبط با بهره وری را به آن محول کنید. این مقداری زمان را آزاد می کند و به کاهش سطح استرس در طول روز کمک می کند. دستیارهای مجازی نیز می توانند به شما کمک کنند در طول روز آرام بمانید.
6. خطرات را در نظر بگیرید
در حالی که ChatGPT یک ابزار قدرتمند برای مراقبت از خود و یادگیری است، اما با خطراتی از جمله حفظ حریم خصوصی، وابستگی و سوگیری در داده ها همراه است. مجموعه داده ای که ربات بر روی آن آموزش دیده است، توسط انسان تولید شده است که مستعد چندین سوگیری است. بنابراین، نوع پاسخ ارائه شده توسط ChatGPT ممکن است بر اساس این سوگیری ها در نوسان باشد.
به دلیل زمان پاسخگویی آنی، اطلاعات شخصی سازی شده بسیار قابل دسترسی شده است. با این حال، این خطر وابستگی بیش از حد به ChatGPT را نیز ایجاد می کند. نیاز به فیلتر کردن دستی نتایج جستجو و تعیین بهترین اطلاعات در حال کاهش است. در درازمدت، این ممکن است بر تفکر انتقادی، تعاملات اجتماعی و آسیبپذیری تکنولوژیک تأثیر بگذارد.
با پیشرفت فناوری چت بات، پاسخها ظریفتر، منطقیتر و آموزندهتر میشوند. نسخه جدیدتر ربات، GPT-4، به اینترنت دسترسی دارد و می تواند داده های مرتبط بیشتری را استخراج کند. با این حال، برخی از خطرات مانند نگرانی های حفظ حریم خصوصی و سوگیری باقی می مانند. بنابراین، استفاده متوسط از ChatGPT و دانستن نحوه تشخیص ادعاهای سلامتی می تواند به شما در جلوگیری از اطلاعات نادرست کمک کند.