با گذشت بیش از یک سال از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین، نشانه های کمی وجود دارد که درگیری به زودی پایان خواهد یافت. موفقیت اوکراین در میدان نبرد با استفاده نوآورانه از فناوریهای جدید، از پهپادهای هوایی گرفته تا سیستمهای هوش مصنوعی منبع باز (AI) حاصل شده است. با این حال، در نهایت، جنگ در اوکراین – مانند هر جنگ دیگری – با مذاکره پایان خواهد یافت. و اگرچه این درگیری رویکردهای جدیدی را برای جنگ ایجاد کرده است، روشهای دیپلماتیک در قرن نوزدهم باقی ماندهاند.
با گذشت بیش از یک سال از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین، نشانه های کمی وجود دارد که درگیری به زودی پایان خواهد یافت. موفقیت اوکراین در میدان نبرد با استفاده نوآورانه از فناوریهای جدید، از پهپادهای هوایی گرفته تا سیستمهای هوش مصنوعی منبع باز (AI) حاصل شده است. با این حال، در نهایت، جنگ در اوکراین – مانند هر جنگ دیگری – با مذاکره پایان خواهد یافت. و اگرچه این درگیری رویکردهای جدیدی را برای جنگ ایجاد کرده است، روشهای دیپلماتیک در قرن نوزدهم باقی ماندهاند.
با این حال، حتی دیپلماسی – یکی از قدیمی ترین حرفه های جهان – نمی تواند در برابر موج نوآوری مقاومت کند. رویکردهای جدید میتواند از جنبشهای جهانی، مانند طرح پیمان صلح، برای بازاندیشی انگیزههای صلحآمیز ناشی شود. اما بسیاری از تغییرات ناشی از پذیرش و تطبیق فناوری های جدید خواهد بود.
با پیشرفت در زمینههایی مانند هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی، اینترنت اشیا و فناوری دفتر کل توزیع شده، فناوریهای نوظهور امروزی ابزارها و تکنیکهای جدیدی را برای ایجاد صلح ارائه خواهند کرد که میتواند بر هر مرحله از فرآیند تأثیر بگذارد – از همان روزهای اولیه مذاکرات روشی برای نظارت و اجرای توافقات
اگرچه فضاهای داخلی به خوبی تعبیه شده Palais Coburg در وین و هتل ژنو پرزیدنت ویلسون احتمالاً زمینه بسیاری از گفتگوهای دیپلماتیک در سطح بالا خواهد بود، اما نحوه انجام این مذاکرات بدون شک در سال های آینده تغییر خواهد کرد. یک مثال ساده نیاز به مترجم زبان زنده است. استفاده از پردازش خودکار زبان – همانطور که در عینک ترجمه زبان گوگل نشان داده شده است – می تواند مذاکرات را صاف کند و زمان صرف شده برای ترجمه متوالی را کاهش دهد.
در حالی که برخی از ابزارها مذاکرات را تسریع میکنند، برخی دیگر بهتر است دیپلماتها را قبل از مذاکرات مطلع کنند. همانطور که ناتانیل فیک، سفیر افتتاحیه ایالات متحده در امور فضای سایبری و سیاست دیجیتال، اخیراً به طعنه گفت، جلسات توجیهی ایجاد شده توسط ChatGPT مبتنی بر هوش مصنوعی اکنون “از لحاظ کیفی به اندازه کافی نزدیک” به موارد تهیه شده توسط کارکنان وی است. با بهبود مدلهای زبانی بزرگ، هوش مصنوعی میتواند اطلاعات را سریعتر از یک تیم از انسانها جستجو و خلاصه کند و دیپلماتها را بهتر برای ورود به مذاکرات آماده کند.
اگرچه این سیستمها به درجاتی از نظارت انسانی نیاز دارند، اما طرفهای متحد نیز میتوانند یادداشتها را با هم مقایسه کنند و از سیستمهای هوش مصنوعی مربوطه خود استفاده کنند. همانطور که طرفهای بیشتری هوش مصنوعی خود را توسعه میدهند، میتوانیم ببینیم «هگل رباتهای» هوش مصنوعی – رایانههایی که توافقات بهینه را با توجه به مجموعهای از معاوضهها و منافع شناسایی میکنند – نقشی کلیدی در مذاکرات ایفا میکنند. سیستمهای هوش مصنوعی پیچیدهتر حتی ممکن است روزی به سطحی از هوش عمومی مصنوعی برسند. چنین سیستمهایی میتوانند درک ما از فناوری را تغییر دهند و به هوش مصنوعی اجازه دهند به جای یک ابزار صرف، به یک عامل مستقل در تعاملات بینالمللی تبدیل شود.
با شروع مذاکرات، طرفها ممکن است هیئتهای نمایندگی خود را با هوش مصنوعی تقویت کنند و در طول بحثها، مشاورهای در زمان واقعی و اطلاعاتی ارائه دهند. مشاور تجارت شناختی آیبیام قبلاً با پاسخ دادن به سؤالاتی درباره معاهدات تجاری که ممکن است روزها یا هفتهها برای پاسخ به آنها نیاز داشته باشد، به مذاکرهکنندگان کمک کرده است.
فنآوریهای جدید همچنین به کشورها این امکان را میدهند که به راحتی از نظرات شهروندان در زمان واقعی درخواست کنند. بیش از یک دهه پیش، اندونزی پیشگام پلتفرمی به نام UKP4 بود که به شهروندان عادی اجازه می داد در مورد هر چیزی از زیرساخت های آسیب دیده گرفته تا معلمان غایب شکایت کنند. اگرچه میتوان از فناوری برای دستکاری و اطلاعات نادرست استفاده کرد، اما هوش مصنوعی میتواند به عنوان ابزاری قدرتمند برای شناسایی این رفتارهای نادرست عمل کند و یک مبارزه مداوم در رقابت تسلیحاتی بین هوش مصنوعی که کمک میکند و هوش مصنوعی که آسیب میزند، ایجاد کند.
سیستم های هوشمند همچنین می توانند به مذاکره کنندگان در آزمایش مواضع و سناریوهای مختلف در عرض چند دقیقه کمک کنند. در طول اولین دور مذاکرات هسته ای ایران، تیمی در وزارت انرژی ایالات متحده یک نمونه از یک سایت هسته ای ایران ساخت تا هر تغییری در غنی سازی و توسعه هسته ای ایران را آزمایش کند. در آینده، یک سیستم هوش مصنوعی میتواند سناریوهای مشابه و آزمایشهای مجازی را سریعتر و با هزینه بسیار کمتر اجرا کند.
زمانی که در سالهای 2014 و 2015 روی تیم جان کری، وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده که بر سر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مذاکره میکردند، کار میکردم، دیپلماتها در قالبهای مختلف – از جلسات عمومی بزرگ تا جلسات انفرادی- ملاقات میکردند. اهداف پشت مواضع هر طرف را کشف کنید و حتی تفاوت های جزئی را در میان مذاکره کنندگان فردی تشخیص دهید. در حالی که به طور سنتی جامعه جاسوسی محرمانه بود، بینایی رایانه اکنون می تواند به این تلاش کمک کند، و با تجزیه و تحلیل ویدئوهای مذاکرات، عبارات خرد و سایر احساسات را شناسایی کند. حتی اگر دیپلماسی یک هنر باقی بماند، به طور فزاینده ای بر علم سخت تکیه خواهد کرد.
هنگامی که مذاکره کنندگان به توافق می رسند، باید حمایت سرمایه ها و رهبری خود را تضمین کنند و نیاز به ارتباطات امن را ایجاد کنند. مذاکرهکنندگان مدتهاست که با خطر جاسوسی و افشای اطلاعات مواجه بودهاند و اکنون بیش از گذشته در معرض تهدید تماسهای رهگیری شده و نقض امنیت سایبری قرار دارند.
فناوری جدید هم می تواند ارتباطات را ایمن کند و هم آن را در معرض خطر قرار دهد. جالبترین نکته این است که کامپیوترهای کوانتومی قدرتمند ممکن است روزی رمزگذاری امروزی را بشکنند. خشم ناشی از افشاگریهای ویکیلیکس در مقایسه با غم و اندوهی که ممکن است با رمزگشایی هزاران تلگراف دیپلماتیک محرمانه توسط آژانسهای اطلاعاتی خارجی آشکار شود، کمرنگ میشود.
از امروز، بسیاری از آژانسهای اطلاعاتی احتمالاً در حال رهگیری و ذخیره کابلها هستند به این امید که پس از توسعه قابلیتهای فنی لازم، آنها را رمزگشایی کنند. در پاسخ، کشورها تکنیک های جدیدی را برای اطمینان از یکپارچگی ارتباطات دیپلماتیک از طریق رمزگذاری پس کوانتومی توسعه داده اند. در تظاهرات دسامبر 2022، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، اولین تلگراف امن کوانتومی سرویس دیپلماتیک فرانسه را ارسال کرد.
پس از اینکه طرفین یک معامله را اعلام کردند، فناوری همچنان میتواند در تضمین لازمالاجرا شدن توافق آنها نقش داشته باشد. زمانی که برجام در ژانویه 2016 اجرایی شد، ایالات متحده در آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران پس از انقلاب با مشکل مواجه بود – بانکها همچنان از ترس درگیری با رژیم تحریمها از انتقال پول میترسیدند. در پایان، دولت ایالات متحده 1.7 میلیارد دلار پول نقد به ایران تحویل داد و 400 میلیون دلار را بر روی پالت از طریق سوئیس به تهران ارسال کرد.
فنآوری دفتر کل توزیع شده این پتانسیل را دارد که به طور شفاف از دریافت غرامت طرفین اطمینان حاصل کند و میتواند برای انتقال آشکار وجوه و در عین حال اعمال تحریمها برای مقاصد دیگر مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر، بلاک چین وعده خود را در موارد مختلف از جمله انتقال امن اطلاعات به خارج از اوکراین نشان داده است. آزمایشگاهی در دانشگاه استنفورد با همکاری شرکت شرکت اجتماعی Hala Systems از بلاک چین برای مستندسازی جنایات جنگی روسیه استفاده کرده است و تضمین می کند که شواهد اصلی جنایات جنگی قابل دستکاری نیستند.
پس از توافق و اجرا، نظارت برای حصول اطمینان از حفظ توافق کلیدی است. در سال 2015، ایران با یک رژیم نظارتی با سختگیری بی سابقه موافقت کرد. همانطور که کری در آن زمان توضیح داد، “برنامه هسته ای ایران برای همیشه مشمول بازرسی های منظم خواهد بود.” در آینده، اینترنت اشیا – یا امکان اتصال موارد استفاده روزانه به اینترنت – ممکن است با ایجاد بسیاری از نقاط داده جدید، چنین بازرسیهایی را بسیار مؤثرتر کند. برای مثال، تیمهای آزمایشگاه ملی لوس آلاموس قبلاً از هوش مصنوعی برای شناسایی نشانههایی از آزمایشهای انفجاری هستهای با تکیه بر دادههای شبکههای حسگر بینالمللی استفاده کردهاند.
سنجش از دور همچنین می تواند در حصول اطمینان از اجرای تعهدات طرفین نقش داشته باشد. برای مثال، زمانی که در حوزه انحصاری آژانسهای اطلاعاتی بود، تیمی در استنفورد اکنون از تصاویر فضایی منبع باز برای نظارت بر فعالیت در تاسیسات هستهای ایران در نطنز استفاده کرده است. هنگامی که سنجش کوانتومی به بلوغ رسید، پنهان کردن فعالیت های خود برای بازیگران بدخواه حتی دشوارتر خواهد شد. سنسورهای کوانتومی قبلاً در نقشهبرداری تونلهای زیرزمینی و شناسایی فعالیتهای لرزهای موفق عمل کردهاند. البته برخی از این برنامه ها هنوز در آینده بسیار دور هستند. در هر مذاکرات آتی، نظارت باید بر روش های سنتی تری تکیه کند. اما وعده این فناوری های جدید بسیار گسترده است.
اگرچه راه های جنگ ما تکامل یافته است، روش های ما برای برقراری صلح هنوز گام های مشابهی برنداشته است. دفاع اوکراین اهمیت آوردن نوآوری به میدان جنگ را آشکار کرده است. موفقیت آن در میز مذاکره تا حدودی نتیجه نوآوری تکنولوژیکی نیز خواهد بود.