در مطالعه اخیر منتشر شده در مجله مواد مغذی محققان پتانسیل ترانسفورماتور از پیش آموزش دیده مولد چت (ChatGPT) را برای ارائه راهنمایی های تغذیه ای ارزیابی کردند.
بیماری های غیر واگیر (NCDs) مهمترین عامل مرگ و میر هستند و 74 درصد از مرگ و میرها را در سراسر جهان تشکیل می دهند. مطالعه بار جهانی بیماری ها در سال 2019 تخمین زد که 43.8 میلیون مورد دیابت نوع 2 (T2D)، 1.2 میلیارد مورد بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و 18.5 میلیون مورد فشار خون بالا وجود دارد. شیوع چاقی بین سال های 1975 تا 2016 تقریباً سه برابر شده است.
مطالعات مختلف به طور مداوم بر تأثیر عوامل سبک زندگی و رژیم غذایی بر شروع و پیشرفت بیماری های غیرواگیر تاکید کرده اند. اخیراً، جستجوهای اینترنتی برای اطلاعات مربوط به سؤالات مربوط به سلامتی افزایش یافته است. ChatGPT یک ربات چت پرکاربرد است که به پرس و جوهای متنی پاسخ می دهد. می تواند زمینه را درک کند و پاسخ های منسجمی ارائه دهد.
ChatGPT به عنوان یک منبع در دسترس و کارآمد برای جویندگان مشاوره پزشکی پدیدار شده است. رباتهای چت میتوانند آموزش و پشتیبانی در زمان واقعی، تعاملی و شخصی به بیمار ارائه دهند و به بهبود نتایج بیمار کمک کنند. با این وجود، دادههای مربوط به کاربرد ChatGPT برای بهبود تغذیه در بین بیماران مبتلا به بیماریهای غیرواگیر محدود است.
مطالعه: آیا ChatGPT ابزاری موثر برای ارائه توصیه های غذایی است؟
مطالعه و یافته ها
در مطالعه حاضر، محققان توصیه های تغذیه ای ارائه شده توسط ChatGPT را با توصیه های دستورالعمل های بین المللی در زمینه بیماری های غیرواگیر مقایسه کردند. تجزیه و تحلیل ها با استفاده از مدل پیش فرض ChatGPT (نسخه 3.5) انجام شد. این تیم شامل شرایط پزشکی بود که نیاز به درمانهای تغذیهای خاص، مانند فشار خون شریانی، T2D، دیس لیپیدمی، چاقی، NAFLD، سارکوپنی و بیماری مزمن کلیوی (CKD) داشت.
مجموعه ای از دستورات برای این شرایط، که توسط پزشکان و متخصصان تغذیه تدوین شده بود، برای دریافت توصیه های غذایی از چت بات استفاده شد. جلسات چت جداگانه برای هر مکالمه سریع انجام شد. پاسخهای ChatGPT با توصیههای دستورالعملهای بالینی بینالمللی مقایسه شد. دو متخصص تغذیه به طور مستقل پاسخ های ChatGPT را ارزیابی و دسته بندی کردند. پاسخها در صورت همسویی با دستورالعملها «مناسب» و اگر متناقض باشند «نامناسب» تلقی میشوند.
بهعلاوه، اگر پاسخها در دستورالعملها تأیید نشدند، بهعنوان «پشتیبانینشده»، اگر به طور کامل دستورالعملها را رعایت نکردند، «بهطور کامل مطابقت نداشتند» و اگر غیراختصاصی بودند و به طور کلی یک رژیم غذایی سالم را ترویج میکردند، «توصیههای عمومی» طبقهبندی شدند. علاوه بر این، این تیم همچنین ارزیابی کرد که آیا ChatGPT میتواند جایگزین مشاوره با یک متخصص تغذیه در مدیریت موارد پیچیده شود یا خیر و سناریویی شامل (بیماری با) چندین بیماری همزمان (CKD، چاقی و T2D) ارائه شد.
یافته ها
به طور کلی، مشاوره ارائه شده توسط ChatGPT دقیق بود. نرخ مناسب بین 55.5٪ برای sarcopenia و 73.3٪ برای NAFLD متغیر بود. هر یک از پاسخ ها برای NAFLD و چاقی با دستورالعمل ها در تضاد بود. در مورد چاقی، چت بات وعده های غذایی و میان وعده های منظم را برای تثبیت سطح قند خون پیشنهاد کرد، در حالی که دستورالعمل ها بر پرهیز از میان وعده ها در بین وعده های غذایی تاکید دارند.
در مورد NAFLD، فواید مکملهایی مانند اسیدهای چرب امگا 3، آنتیاکسیدانها و ویتامین E تحت نظارت پزشکی را گزارش کرد. با این حال، دستورالعمل های موجود آنتی اکسیدان ها و اسیدهای چرب امگا 3 را برای درمان NAFLD تایید نمی کنند. یک توصیه مربوط به T2D توسط دستورالعمل ها پشتیبانی نمی شود.
به طور خاص، ChatGPT تقسیم وعده های غذایی را به بخش های کوچکتر و متعادل به عنوان جایگزینی برای سه وعده غذایی بزرگ پیشنهاد کرد. در حالی که این به طور مستقیم با دستورالعمل ها متناقض نبود، دستورالعمل های T2D موجود به این موضوع نمی پردازد. علاوه بر این، پاسخ های متعددی به عنوان عدم تطابق کامل با دستورالعمل ها طبقه بندی شدند.
به عنوان مثال، ChatGPT بر ترکیب غذاهای با شاخص گلیسمی پایین و نظارت بر اندازه وعده ها برای هیپرتری گلیسیریدمی تاکید کرد، در حالی که دستورالعمل ها توجه به وزن اضافی بدن و کاهش کربوهیدرات ها را توصیه می کنند. علاوه بر این، ChatGPT توصیه های بهداشتی عمومی را برای چندین بیماری ارائه می دهد. به عنوان مثال می توان به هیدراته ماندن، اجتناب از غذاهای فرآوری شده و ترکیب پروتئین های بدون چربی اشاره کرد. چت بات همچنین بارها بر سلامت کلی و مدیریت اشتها تاکید کرد.
توصیه های کلی شامل غذاهایی بود که باید در رژیم غذایی گنجانده شوند، که دستورالعمل ها اغلب آنها را گزارش نمی کنند. در مورد سناریوی بیمار مبتلا به چاقی، CKD و T2D، چند پیشنهاد ChatGPT نامناسب یا متناقض بود. به عنوان مثال، بر اولویت دادن به پروتئین های بدون چربی برای سلامت ماهیچه ها تاکید کرد و متعاقباً محدود کردن مصرف کلی پروتئین را پیشنهاد کرد. پاسخهای آن عموماً عمومی بود و مکرراً بر مشورت با یک متخصص تغذیه تأکید میکرد.
نتیجه گیری
این یافتهها چندین نقطه توافق و واگرایی را در پاسخهای ChatGPT به دستورالعملهای رژیم غذایی برجسته میکنند. پاسخ ها واضح بود و شامل نمونه های عملی از غذاهایی بود که باید از رژیم غذایی گنجانده شوند یا حذف شوند. برخی از توصیههای ChatGPT تا حدی کامل شد. ربات چت نتوانست راهنمایی مناسبی را در مورد شرایط چندگانه ارائه دهد. در حالی که ChatGPT در مورد توصیه های غذایی برای بیماران غیرواگیر نسبتا دقیق بود، محدودیت ها برای سناریوهای پیچیده تر مشهود بود. بنابراین، در حالی که ChatGPT می تواند سودمندی بالقوه داشته باشد، نمی تواند جایگزین توصیه های کارشناسان شود.